Vad du inte visste om socionomprogrammet [socionomhumor II]

Socialtjänsten vill ofta ge sken av att socionomprogrammet är som vilken akademisk utbildning som helst – att den håller samma höga standard, kvalitetskontroll, evidensbaserad metodik och sådant. Men här skulle jag vilja avslöja detta programs verkliga kursplan. Tvärtemot vad som påstås så är denna utbildning inget annat än buffel och båg. För att citera detta dokument:

År 1

Kreativt skrivande och journalföring, 15 hp

Kurskod: KFJ001

I denna kurs lär vi dig hur du fyller i socialjournalen rörande ett hushålls förehavanden. Anser du, på grund av dina upplysta fördomar, att ett barns utveckling är i fara i en viss familj, men du har helt enkelt inga bevis? Frukta inte, för här kommer du få de färdigheter i kreativt skrivande du behöver för att ställa detta till rätta. Vi visar dig hur du förvandlar en ros till en kaktus, och familjens snälla tax till en fruktansvärd pitbull. Du kommer göra Stephen King stolt med dina målande beskrivningar av terror i hemmet.

Att möta massmedia, 15 hp

Kurskod: AMM001

Här får du lära dig hur du handskas med massmedia. Hur bemöter du journalister efter att du utan någon grund alls tagit ett barn från dess föräldrar? Vi kommer lära dig hur du drar till med ett stort leende och ropar “Barnets bästa i centrum!” och andra motton. Genom den kompetens du får i kursen behöver du aldrig oroa dig för att bli stämplad som myndighetsbrottsling.

Specialinkallad föreläsare: Mohammed “Baghdad Bob” Said as-Sahaf

Barnavård och den juridiska biten, 15 hp

Kurskod: KGB001

Eftersom du gett dig in på socionomyrket bryr du antagligen inte dig särskilt mycket om lagen och vill inte att något sådant ska hindra dig från att sköta ditt jobb på det sätt du själv anser bäst, men här får du lära dig vilka lagar och förordningar du kan använda för att omhänderta barn. Denna kurs tillsammans med KFJ001 är utmärkt för att komma fram med bevis på vanvård av barn. Låter någon sitt barn läsa Bibeln? Men det är ju barnmisshandel, barnet kommer bli sargat för livet av att höra talas om sådant som helvetet! Efter att du gått dessa kurser kommer du kunna övertyga vilken domare som helst att ett barn hör hemma i samhällsvård om föräldrarna ens låter en Bibel ligga framme hemma.

Könsroller och samhälle, 15 hp

Kurskod: Roks001

Patriarkatet är ett väldigt stort problem i västerländska samhällen, varför vi råder alla gifta par att skilja sig. Bäst är om mannen jagas iväg från familjen, vad har han där att göra? Här får du lära dig den långa historien om äktenskapets inneboende kvinnoförtryck – från dess början i den kvinnohatande Bibeln för tre tusen år sedan, till det som ännu kvarstår av äktenskapet i våra dagar, trots de försök som gjorts att krossa det. Gästföreläsare: Gudrun Schyman samt representanter för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks)

År 2

Mångkulturell orientering, 15 hp

Kurskod: PK002

Här får du bekanta dig med voodooritualer, andeutdrivning, schamanism och annan kulturkompetens du behöver för att möta det skiftande klientelet i dagens mångkulturella samhälle. Efter denna kurs kommer du aldrig se på Sverige likadant igen. Vad är Orsa Spelmän och dans runt midsommarstången jämfört med den afrikanska maskdansen till kakilambes ära?

Psykoanalys i klientmötet, 15 hp

Kurskod: Freud002

När man kallar sin klient till möte på socialkontoret händer det ofta att de, trots att de som socialtjänstens klienter ska vara lydiga undersåtar, ändå har en egen vilja. Och ibland har de med sig vittnen och bandspelare, varför det inte alltid fungerar att hota med polisvåld. Här får du lära dig hur du kan exploatera din klients psykologiska svagheter, finna hans eller hennes ömma punkter, för att bryta ned och göra din klient medgörlig. Vi lär dig hur du i din klients traditionella mansroll beskådar en inneboende sexuell dragning till klientens fader, och hur du dekonstruerar hans identitet på detta vis. Bemästrar du denna kurs kommer du kunna kontrollera din klient lika bra som en marionettdocka.

Socialtjänstens roll som samhällets informationsnav, 15 hp

Kurskod:IB002

För att socialtjänsten ska kunna leva upp till sitt mål att avslöja all vanvård av barn vi vet sker i de biologiska hemmen, måste information samlas in om dessa hem. Här får du lära dig hur man hämtar in denna information och vilka verktyg man kan använda. Huvudsakligen delas informationsinsamlingen in i två kategorier – dels frivilliga uppgifter, dels signalspaning. Med frivilliga uppgifter menas information om familjeförhållanden människor villigt lämnat över. En del av detta är i form av vuxna människors samtal om sina grannar, där de öppenhjärtligt delar med sig av allt de anser pågår i ett visst hem. Sedan finns också rekognoscering på kommunala anläggningar såsom daghem och dylikt, där man går fram och talar med barn om deras föräldrar för att få fram vittnesmål. Utöver detta finns också signalspaning, där man genom avancerad elektronisk utrustning skaffar sig en inblick i människors hem.

Karriären bortom den som socialsekreterare, 15 hp

Kurskod: HVB002

När du slutfört din mycket ansträngande socionomutbildning kanske du blir besviken över att lönen som socialsekreterare inte är högre än den är. Frukta dock inte. Genom att skaffa dig kontakter på barnhem och hos fosterfamiljer, eller med de termer vi använder i dag – HVB och familjehem, kan du gå med i ett pyramidspel som inbegriper att du börjar leverera barn till dessa, för att senare i livet själv stå där och göra dig en vinst på den handelsvara barnen utgör. Se bara på Rune Nensén, som började som socialsekreterare efter han var färdig med sin examen, men som nu tjänar fem miljoner per år på att driva barnhemmet Oasen. Miljonerna är inom räckhåll!

 

 

(C) Daniel Hammarberg 2011

Socialsekreterare borde tvingas praktisera på McDonalds (socionomhumor I)

 • Pingback: Socialsekreterare borde tvingas praktisera på McDonalds [socionomhumor I] | Daniel Hammarberg()

 • susanna svensson

  Tack träffande satir när den är som bäst. Bara en sak som haltade lite. Hundrasen tax ligger långt över pitbullen i statestiken över hundraser som biter människor

 • Helt underbart inlägg. Och kanske närmare sanningen än man vill tro.

 • Help Jonatan

  Hundraåringen Jonas Jonasson will possibly steal your satire for his third book.

 • Anonymous

  Väldigt bra :)). Skriv gärna en fin fortsätning hur samvaron med alla glada parter fortlöper när man väl satt sina kärleksfulla händer över barnens och föräldrarnas panna och de välsingnats med dennna lyxinsats.

 • Anonymous

  Är själv socionom. Måste medge att du har lite rätt :-). Jag arbetade inom yrket i 1 år och då med ekonomiskt bistånd. Därefter valde jag att omskola mig då jag mådde så dåligt över hur människor behandlades.

 • Anna Fischer

  Mycket kloka iaktagelser! Själv hade velat studera till socionom men har tagit
  reda på en hel del innan och har också träffat entusiaster som har fullföljt sina utbildningar! De flesta har hoppat av och satsat på en annan karrier!
  Att utbildningar har ett syfte att “indoktrinera” är ingen nyhet!
  Jag rekkomenderar varmt en bok som har kommit ut av en engelsman i 70-talet!
  Det är en bok som svenskarna vill inte gärna minnas! Och det var bara i början…… Vi som följde utvecklingen är inte förvånade…… Jag har äntligen skaffat min egen svensk utgåva och garanterar att det är en delikat för “oliktänkande”

  Memorera författaren och boken: Roland Huntford: Det blinda Sverige……
  Vill du förstå vad som har pågått i 40-50-60-70-talet: LÄS BOKEN!

  • Kul att du gillade inlägget. Socionomyrket måste nog vara det värsta trams som någonsin uppstått, långt värre än t.ex. försäkringsförsäljare. Bra att du bytte inriktning, världen behöver verkligen inte fler socionomer. Härom månaden såg jag också något universitet i England som skrotade sin socionomutbildning eftersom utbildningens innehåll inte kunde anses vetenskapligt fastställd.

   Ah, Huntfords bok. Jag har läst den på engelska, den tjänade till viss inspiration när jag själv skrev en bok om vårt svenska samhälle: http://www.amazon.com/The-Madhouse-critical-Swedish-society/dp/9197936219/

 • Anna Fischer

  Lycka till med din bok Daniel! Huntford måste uppdateras! Det har ändå gått
  40 år sedan bokens utgivning! Och gud bevara mig att det har hänt mycket!
  Jag väntar med stor spänning vem vågar utmana ordentligt den totalitära systemet! Huntford har bara skrivit historien till 1972…….. Det som har hänt
  efteråt kan knappt rymma i en vanlig bok! Vi saknar objektiva böcker om nutidshistoria………. så bara jobba på!

  • Tack för uppskattningen! Japp, mycket har hänt sedan 70-talet. Det var då det började gå utförs med vårt land, med män som Palme, Geijer och Lidbom vid rodret.

   Jag har inte fått något napp från svenska förlag om att ge ut boken på svenska än, så kan bli tvungen att köra självpublicering. Men är lite ängslig inför att prova detta då jag inte är särskilt välkänd och inte vet om jag skulle nå ut. I så fall blir det med bod.se.

   • Anonymous

    Att du inte kanske nÅr ut e pga oviljan o lyssna. D kÄnda som skulLe kunna,… o lever pÅ imagen. Dom bryr sej inte helLer. Sarkasm e gudomligt. ~~ 😉

 • Daniel!
  Det är faktiskt så att man inte vet om man skall skratta eller gråta?
  Men det du beskriver är ju helt relevant om man som jag och mina barn är drabbade av “familjeterroristerna”. I deras sinnen är ett rop på hjälp en direkt uppmaning till att hitta all sköns dynga i ens familj, oavsett om det är sant, adekvat eller ens möjligt. I deras värld står allt still och är i grunden oföränderligt. För ingen kan väl på allvar tro att en förälder kan ändra på sig och sitt beteende eller att en utbildad socionom kan se det större perspektivet och frångå sitt eget eller andras personliga tyckande i varande eller historiskt sett i utredningarna? Finns det en överkurs att gå i empati och emotionell hantering av familjerätt? Eller är den ersatt av en kurs i företagsekonomi samt entreprenörs-utbildning avseende bildande av lukrativa familjehems, hvb eller andra företagslösningar som skattebetalarna får betala?
  Kanonbra satir! Får jag citera dig?
  Mvh
  Peter

  • Trist att höra att du och din familj fallit offer för socialtjänsten, ett öde som många andra i Sverige också fått erfara. Japp, det är mycket illa ställt med serviceviljan inom denna samhällsinstitution.

   Tack för uppskattningen, det står dig fritt att citera, gärna med länk hit.

 • Embla

  Tyvärr en hel del sanning i ironin 🙂 Tack för att du vill och orkar sprida information om de oegentligheter som pågår kring socialtjänstens myndighetsmisshandel av människor. Du gör ett fantastiskt jobb.

 • Sten Larsson

  Hej
  Tack för en underbar sida om socionomer.Jag har haft kontakt med dessa sk socionomer, kan bara konstatera att dessa är mer eller mindre “borderliner” & således en fara för alla som hamnar i deras klor. Att dom går hand i hand med våra folkvalda gör inte saken mindre bisarr. Är du sjuk & känner behov av att bli sämre? Sök dej då till socionomernas förlorade rike & titulera dej socialsekreterare! Lätt att komma in på denna utbildning för vad för dåre du än må vara.

 • Publicerades den 6 mar 2013
  Inträffade 14 februari 2013 i Landskrona. Socialmyndighetens socionomer + ordförande för familjenämnden hittar på att mannen i familjen viftat med kniv framför barnen. Visade sig vara falsk och påhittat, lades ned av utredare. flera veckor senare (14-02-2013) kommer socionom Susanne Ellison med poliser för att hämta barnen. Företaget Socionomtjänst AB i Landskrona fabricerar bevis för att tjäna pengar

 • Bonita Isal

  youtube.com, sök efter: “Anonymous Barack Obama Do you see what we see?”.

  “Anonymous Sweden”

 • Arne Larsson

  Ämnet rasbiologi ströks från universitetens utbildnings katalog för åtskilliga år sedan, förhoppningsvis kommer även socionomutbildningen att förpassas till historiens soptipp.

 • Pingback: Vad du inte visste om socionomprogrammet [socionomhumor II] | WTF?()

 • Åke Dejemo

  Är inte kommunikationen skriftlig, så måste samtalen spelas in.
  Jag jar Call Recorder på mobilen.
  Familjerätten i Östersund har i sina utredningar hänvisat till min bror.
  Då varken jag, mina föräldrar eller folkbokföringen/skatteverket känner till att jag har några syskon, så har jag bett dem om hans kontaktuppgifter. Han kanske finns på Facebook. Men jag har inget fått.
  Familjerätten i Falun, skiter också i barnen. De till och med mörkar/förnekar orosanmälningar. Trots att polis och socialjour varit inblandade…