Kalla Fakta tar upp vanvård på Barnhemmet Oasen

I kväll handlade Kalla Fakta om de övergrepp barn utsätts för på en av Sveriges största HVB-hem – Oasen. Under månaden som kommer kan man se det på TV Play på http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2297038 , och de har även en version med engelsk undertext.

Jag har själv skrivit en del om detta barnhem och uppmärksammat internationell publik en del om det. Dessutom hade jag skissat på ett större reportage om stället och talat med föräldrar till barn som placerats där, men dessvärre hade jag aldrig resurserna att göra något av detta. Nästan lite förvånad att de beskriver det så ingående efter så mycket tystnad rörande ämnet. Man ska dock komma ihåg att detta bara var toppen på isberget. Barn som placeras på detta hem och andra som det kan förvänta sig en helvetisk tid, många får självmordstankar, och det är sällan det finns goda anledningar för att de ska placeras överhuvudtaget.

  • Anna

    Privata vårdhem är en gigantisk och lukrativ affär i Sverige! Jag länkar en video som jag har nyligen hittat hur ett litet barn “omhändertags” för en privat bolags räkning!
    Jag undrar vilka som är mest kriminella……poliser som utför denna vidriga brott eller de privata aktörer som behöver ny “barntillskott” till verksamheten………
    Jag mår illa när jag hör det lilla barnet……….En trauma för livet för henne/honom!

    • Verkligen skrämmande hur de traumatiserar det stackars barnet, och modern som står där. Socionomer är sannerligen avskum, och det är bra att den ansvariges identitet dokumenteras. Hade vi haft en rättsstat i Sverige skulle vi kunna åtala dessa myndighetsbrottslingar och göra dem skadeståndsskyldiga. Men tyvärr är det sämre ställt med detta. I USA får däremot familjer ofta mångmiljonbelopp i skadestånd när deras socialtjänst (CPS) gjort grundlösa omhändertaganden. Förmodar att detta inte var vad poliser hade tänkt arbeta med när de tog sina jobb, men enligt lag är de ju tyvärr tvungna att följa socionomernas beslut.