SVT tar upp biologiskt kön och hjärnans utveckling… Men vänder det till genustrams

Bild från Vetenskapens värld

Jag kan inte påstå att jag är så ivrig att se på stats-TV:n – det är något jag avlärt mig som vuxen. Men jag läste på https://toklandet.wordpress.com/2015/03/17/fodd-sadan-eller-blivit-sadan/ att de körde ett program om detta igår kväll, och därför tänkte jag att jag skulle kommentera det. Nedanstående är vad jag skrev som kommentar på den sajten:

Trist att genustramset ska få så mycket uppmärksamhet och upphöjas till vetenskap, när det håller betydligt sämre standard än till och med frenologin. Vi får dagligen in bevis som än fastare styrker att könen är biologiskt grundade, och utvecklade för helt olika uppgifter, något som praktiskt taget omöjliggör för kvinnor att klara vissa uppgifter. Ta en titt på “open source”-mjukvaruportaler som github.com, openhub.net och liknande. Där visas offentligt vilka som bidrar till de projekt som lagras där, och 99% av programmerarna där är män, som lägger ner detta altruistiska arbete helt gratis. Ofta påstås det att kvinnor “diskrimineras” vad det gäller anställning inom sådant som IT, eftersom de inte säkrar sig mycket plats där. Men det ironiska är att när det gäller faktiska bidrag till mjukvaruutveckling så är kvinnors andel betydligt mindre än dessa anställningar. Det är min tro att kvinnor tar sig in på arbetsplatser mer genom charm och sådant än genom att faktiskt bidra med något av värde. Det är i alla fall klart att kvinnor har många åsikter om hur mjukvara ska vara, se bara Anita Sarkeesian och hennes följe. Dock tycks de aldrig prestera någon egen, de förväntar sig bara att män ska dansa efter deras pipa. Hade de kunnat utveckla mjukvara hade de säkerligen gjort det och inte kört detta ändlösa gnäll.

Jag tillstår dock detta: Kvinnor som de som intervjuas i programmet är bra på att prata i all evighet och komma på ideologiska förklaringar till varför något är som det är. De går dock bet när det gäller vetenskap och teknologi. Evolutionen har endast förberett män på dessa uppgifter.